27. 4. 2024   |   svátek má Jaroslav
 

Ruské pirohy

Název Množství a jednotka
hladká mouka 250 g
máslo 250 g
měkký tvaroh (kostka) 250 g
mletá vepřová plec 350 g
malá cibule 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: ruská
Příprava: 02 h.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Z hladké mouky, tvarohu a změklého másla vypracujeme na vále vláčné těsto. Je třeba, aby máslo bylo dostatečně změklé, aby se přísady spojily v hladké těsto, nesmí tam být hrudky. Zabalíme do potravinářské fólie a alespoň na hodinu dáme do lednice.
Mezitím co nám těsto odpočívá v lednici, připravíme si nádivku. Uvaříme vajíčko natvrdo, oloupeme a necháme vychladnout. Hříbky nakrájíme a podusíme na lžíci másla (můžeme dělat i bez nich). Libovou vepřovou plec najemno nameleme a orestujeme na drobně pokrájené cibulce dozlatova. Osolíme, opepříme a promícháme s nasekaným uvařeným vajíčkem a podušenými houbami.
Z těsta vždy odkrojíme kousek o velikosti tenisáku, zbytek necháme přikrytý fólií, aby nám těsto neoschlo. Na lehce pomoučeném vále vyválíme co nejtenčí placku (tak, aby nám šly pirohy plnit) a skleničkou vykrojíme kolečka. Na každé kolečko dáme lžičku nádivky, přehneme a okraje pořádně přitiskneme k sobě - můžeme použít formičku na pirožky. Těsto také můžeme radýlkem nakrájet na čtverce, čtverečky naplnit náplní, přehnout a prsty dobře spojit, ale pokud použijeme formičku na pirohy, jde to líp. Nic se nestane, jestliže nám náplň někde trošku kouká, pirohy zůstanou ve tvaru, v jakém je dáme na plech a náplň nevytéká.
Pirožky dáme na suchý, ničím nevymaštěný a nevysypaný plech (těsto je samo hodně mastné), potřeme rozšlehaným vajíčkem a ve vyhřáté troubě upečeme při 180° asi čtvrt hodiny až dvacet minut dozlatova.

Tip:
Nádivku můžeme připravit také hříbkovou se zelím:
Na ni budeme potřebovat 250g kysaného zelí, 3 větší brambory, hrst hříbků, sůl, drcený kmín, pepř a případně kousek uzeniny.
Hříbky nebo žampióny nakrájíme nadrobno a podusíme. Přidáme kysané zelí, které jsme překrájeli na menší kousky, podlijeme sklenkou vody, osolíme, okořeníme drceným kmínem a pepřem a podusíme tak dlouho, až se vyvaří voda. Přidáme uvařené a najemno nastrouhané brambory, dobře promícháme a plníme pirohy. Do nádivky můžeme přidat i kousek nakrájené klobásky nebo dobré anglické.


Další fotografie
 


RECEPTY

Špecle s brokolicí v sýrové omáčce

Postup: Špecle uvaříme v osolené vodě doměkka (na 3 l vody cca 2 lžičky soli) - asi 15... zobrazit recept

RECEPTY

Křenové zelí (vitamínová bomba)

Postup: Hlávku zelí očistíme od nepěkných listů. Rozpůlíme a nakrouháme na jemno. Dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Pirohy s houbami a zelím

Postup: Na vál prosejeme mouku, přidáme olej, vodu a špetku soli. Zpracujeme těsto,... zobrazit recept

RECEPTY

Salát z uzeného kuřete s ementálem, polníčkem a ořechy

Postup: Uzená kuřecí stehna obereme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do mísy, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Žampionový krém

Postup: Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky (klidně na větší kousky, polévka se... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

RESTAURACE

FARMA

Stylová restaurace s krbem, bowlingem a letní zahrádkou se nachází v atraktivní...